Utrecht Centrum

Wonen in Utrecht Centrum

NVM aankoop | verkoop | taxatie | makelaar Utrecht Centrum
Met 25 ervaring als makelaar in Utrecht ken ik de stad als geen ander en ben ik je graag van dienst bij aankoop en/of verkoop of taxatie in de wijken:

Centrum:
Het oude kerngebied van Utrecht lag vanaf omstreeks het jaar 50 midden in de Binnenstad rond het Domplein met de Zadelstraat. Militair, religieus, bestuurlijk en qua handel en ambachten concentreerden zich hier de diverse machten. In 1122 verkreeg Utrecht stadsrechten en werd om een 132 hectare groot grondgebied een stadswal/stadsmuur met verdedigingsgracht aangelegd. De huidige wijk Binnenstad beslaat grotendeels het grondgebied binnen de voormalige stadsmuren en daarnaast aan de westzijde ervan het terrein tussen de oude binnenstad en het spoor, en het gebied rond het Centraal Station en de Jaarbeurs.

Het grondgebied binnen de voormalige stadsmuren is vandaag de dag vrijwel in zijn geheel een beschermd stadsgezicht. Hierin bevinden zich vele honderden monumenten met vanuit de middeleeuwen onder meer de Dom van Utrecht en een kilometerslange stadshaven voorzien van werfkelders.

utrecht stad

Het Centrum bestaat uit de volgende sub wijken en buurten:
Binnenstad winkelgebied:
Lange Elisabethstraat, Mariaplaats en omgeving,Neude, Janskerkhof, Domplein en omgeving Hoog Catharijne, Centraal Station en Jaarbeurs.

Binnenstad-woongebied:

  • Noord en noordwest
    Wijk C, Breedstraat, Plompetorengracht en omgeving, Nobelstraat en omgeving.
  • Museumkwartier
    Springweg en omgeving, Geertebuurt, Lange Nieuwstraat en omgeving, Nieuwegracht-oost.
  • Zuid en zuidwest
    Bleekstraat en omgeving, Hooch Boulandt, Moreelsepark en omgeving.