Leidsche Rijn

Wonen in Leidsche Rijn

NVM aankoop | verkoop | taxatie | makelaar Leidsche Rijn
Met 25 ervaring als makelaar in en om Utrecht ken ik de omgeving als geen ander en ben ik je graag van dienst bij aankoop en/of verkoop of taxatie in Leidsche Rijn in de wijken: Terwijde, Het Zand, Grauwaart, Leidsche Rijn Centrum, Hoge Weide, Parkwijk, Langerak en Rijnvliet.
leidsche rijn

Terwijde

Terwijde is een Vinex-locatie in de wijk Leidsche Rijn. Direct ten zuiden van Terwijde loopt de spoorlijn Utrecht Centraal-Woerden. De stoptreinen (‘sprinters’) die op deze lijn rijden doen het station Utrecht Terwijde aan. In het westen grenst Terwijde aan het dorp Vleuten, in het noordoosten aan een bedrijvengebied langs de autosnelweg A2 met de naam De Wetering.

De eerste bewoners van Terwijde kwamen in juni 2003 aan. Sindsdien is het aantal woningen en daarmee het aantal inwoners snel gestegen.

Er zijn vijf basisscholen, te weten Ridderhof (prot.chr.), Waterrijk (openbaar), Hof ter Weijde (r.k.), Jazzsingel (r.k.) en Vrije School Utrecht (locatie Leidsche Rijn). In november 2014 werd het Winkelcentrum Terwijde geopend. Niet veel later verrees aan de oostgrens van Terwijde het Sint-Antoniusziekenhuis, vestiging Utrecht.

Terwijde is genoemd naar de boerderij Hof ter Weyde aan de Hof ter Weydeweg 30. Deze boerderij behoorde ooit toe aan de kloosterorde der Johannieters in Utrecht, die van hieruit een landerijencomplex van 123 hectare ontgonnen. De Johannieters gebruikten de opbrengsten voor de minderbedeelden en zieken in Utrecht. Het hoofdgebouw van deze boerderij zal gehandhaafd blijven en mogelijk worden opgenomen in het Winkelcentrum Terwijde.

Terwijde ligt relatief laag en mede daardoor zijn er grote waterpartijen. Een aanzienlijk deel van de bebouwing ligt op eilanden die door vijvers zijn omgeven. In het midden van Terwijde ligt een waterwingebied, dat aangelegd is als een stadspark, het Waterwinpark. Het pomphuis aan de rand van dit park is ontworpen door de architect John Bosch.

De straten in Terwijde zijn vernoemd naar Europese componisten (Terwijde-West) en Amerikaanse musici (Terwijde-Oost).

 

Het zand

Het Zand is een Vinex-locatie binnen de wijk Leidsche Rijn. De buurt ligt in het hart van Leidsche Rijn tussen het Máximapark en de wijken Parkwijk en Terwijde. De buurt wordt doorkruist door de weg ’t Zand. Dit is een oorspronkelijke verbindingsweg tussen De Meern en Utrecht, en heeft z’n landelijke karakter deels behouden.

De bebouwing in de buurt bestaat voornamelijk uit laagbouw (rijtjeshuizen en twee-onder-een-kap woningen) en appartementengebouwen.

De buurt is verdeeld in een aantal kleinere buurten:

  • De Bongerd
  • Waterwijk
  • Leidsche Maan
  • De Veiling
  • Groot Zandveld
  • Rijnsche Maan
  • Rijnsche Hout
  • Tussen de Parken
  • Johanniterveld
  • Stationsomgeving
  • Maximapark
  • ’t Zand (dit is ook een straatnaam, met tevens de functie om een wijk aan te geven).

Aan de noordelijke zijde van de buurt ligt station Terwijde aan de spoorlijn Utrecht – Rotterdam. Vanaf dit station rijdt bus 4 elk kwartier via het Centraal Station naar Voordorp env.v.

Veel voorzieningen, zoals scholen en kinderopvang zijn geclusterd in het gebouw Forum ’t Zand. De buurt heeft geen eigen winkelcentrum, maar men kan gebruikmaken van de nabijgelegen winkelcentra in Terwijde en Parkwijk

 

Leidsche rijn centrum

Leidsche Rijn Centrum is een buurt voor winkelen, wonen en werken. De subwijk verrijst rondom het dak van de Leidsche Rijntunnel, het Berlijnplein, ten oosten van de tunnel zijn er ruim 130 winkels en 762 appartementen gerealiseerd er komt 9000 m² aan kantoorruimte. Leidsche Rijn Centrum ligt in het geografisch centrum van de gemeente Utrecht en is het op een na grootste winkelgebied na de binnenstad van Utrecht. Vanaf de planning en bouw van de Vinexlocatie Leidsche Rijn was het de bedoeling om hier een veel groter winkelcentrum te ontwikkelen (af te meten aan de afstand tot de bioscoop en de ligging van de distributietunnel tussen de Stadsbaan- en de Leidsche Rijntunnel en het winkelcentrum) maar door de opkomst van het internetwinkelen en de economische crisis vanaf 2008 is het geplande en gebouwde aantal winkels teruggebracht.

Ten noorden van station Leidsche Rijn zal MARK worden gerealiseerd, bestaande uit een drietal torens met daartussen laagbouw. Dit project zal zo’n 1.100 nieuwe woningen toevoegen. Deze torens die een hoogte zullen hebben van 80, 100 en 140 meter zullen naar verwachting in 2025 klaar zijn.

Huidige voorzieningen:

  • Station Utrecht Leidsche Rijn
    Busstation, de naam verwijst naar het treinstation, maar het is ook een bus-knooppunt.
    Pathé Utrecht Leidsche Rijn
    Bibliotheek
  • Wijkbureau
  • Apotheek
  • Foodmarkt
  • Sportschool
  • Basisschool
  • Buitenschoolse opvang
  • Skatebaan en basketball- en voetbalveld

Parkwijk

Parkwijk is een Vinex-locatie binnen de wijk Leidsche Rijn en bestaat uit twee delen: Parkwijk Noord en Zuid. In het zuidelijk deel vestigden de eerste bewoners zich in mei 2000; hiermee was het een van de eerste gedeelten van Leidsche Rijn. Het noordelijk deel zag in september 2001 haar eerste bewoners. In dit deel van de buurt/subwijk staan voornamelijk eengezins-koopwoningen, terwijl in het zuidelijk deel meer hoogbouw en sociale woningbouw staat. Het noordelijke en zuidelijke deel van de buurt/subwijk worden gescheiden door het Prinses Amaliapark.

Parkwijk heeft zijn naam te danken aan het grote aantal parken dat in, en in de directe omgeving van de buurt is gepland.

Eind 2009 is “De Toren”, een woontoren van 16 verdiepingen op het terrein langs de busbaan t.h.v. de Eerste Westerparklaan opgeleverd. Hiermee was de bouw van Parkwijk afgerond.

Dwars door de buurt loopt langs het Amaliapark een busbaan, welke onderdeel is van het Utrechts HOV-netwerk. Totdat in 2004 winkelcentrum Parkwijk werd geopend, waren bewoners aangewezen op een tijdelijke supermarkt in een houten barak aan de Langerakbaan. Momenteel bedient het winkelcentrum niet alleen Parkwijk, maar ook de aangrenzende buurten Langerak en Het Zand.

Het winkelcentrum bevat o.a. twee supermarkten, een drogisterij, een kantoorboekhandel, een slijterij, een bakkerij, een pizzeria/ijssalon, een kapperszaak, een winkel voor huishoudelijke artikelen, een optiekwinkel, een bloemenwinkel, een snackbar, een budget kledingwinkel en een rijwielhandel. Direct naast het winkelcentrum, in het woon- en werkproject ’t Groene Sticht, bevinden zich een restaurant dat grotendeels bestierd wordt door mensen met een verstandelijke beperking, en een woon- en werkgemeenschap van Emmaus (kringloopwinkel).

Inez is een super fijne makelaar die ons vanaf het begin in het traject van aankoop van onze huidige woning tot aan de verkoop van onze vorige woning en in het nazorgtraject zeer goed heeft begeleidt.’

Angelique en Edwin Lijffijt

Grauwaart

Grauwaart is een kleine, moderne wijk met de stijl van een 19e-eeuwse stadswijk. Een wijk met statige lanen, hoge herenhuizen, stoere stadsappartementen en knusse woonhofjes. Grauwaart is stedelijk én groen.

Voorzieningen

  • Ten noorden van Grauwaart vindt u een grote sportschool en kinderopvang.
  • De scholen vindt u in de aangrenzende wijk Het Zand, Parkwijk en Leidsche Rijn Centrum.
  • Op loopafstand van Grauwaart is Leidsche Rijn Centrum met winkels, restaurants, terrasjes en een bioscoop.
  • Centraal in de wijk ligt het park Grauwaart met een historische oprijlaan.

Ligging en bereikbaarheid
Grauwaart ligt ten zuiden van de Vleutensebaan, het spoor en direct naast Leidsche Rijn Centrum. Ten oosten van Grauwaart liggen de wijken Het Zand en Parkwijk. Het gebied wordt omringd door water, parken en groen. De buurt is per fiets, auto en openbaar vervoer uitstekend verbonden met de rest van Leidsche Rijn en de binnenstad van Utrecht.

Hoge weide

Hoge Weide is een nieuwe woonwijk op loopafstand van Leidsche Rijn Centrum en op fietsafstand van de binnenstad van Utrecht. Tussen parken, dichtbij winkels, cultuur en uitgaansgelegenheden. Wat uw smaak ook is, Hoge Weide biedt voor ieder wat wils.

Er komen veel verschillende soorten woningen in alle prijsklassen. Van eengezinswoningen en vrije kavels tot appartementen. In totaal komen er ongeveer 1100 woningen.

Ligging
Hoge Weide ligt tussen de parken de Hoge Weide en het Willem-Alexanderpark. Doordat het Willem Alexanderpark boven op de overkapping van de A2 ligt, ontstaan er bijzondere hoogteverschillen door de hele wijk. Daarnaast komt dwars door de wijk een groene vallei met watergangen, bomen, hoogteverschillen, trappen, een grote speeltuin en de monumentale boerderij De Hoef.

Voorzieningen in Hoge Weide

  • Leidsche Rijn Centrum op loopafstand met onder andere winkels, restaurants, terrasjes en de bioscoop Pathé
  • Groene omgeving met park Hoge Weide en het Willem-Alexanderpark
  • Een basisschool en gymzaal
  • Veel speelplekken voor kinderen door de hele wijk
leidsche rijn

Rijnvliet

Ruim, groen en waterrijk wonen. Dat kan in Rijnvliet, in het zuidoosten van Leidsche Rijn. Het wordt een mooie waterrijke wijk met laagbouw. Veel van het bestaande groen in het gebied blijft behouden. Vanaf december 2017 wordt er gebouwd in Rijnvliet.

In de nieuwe woonwijk komen ongeveer 1.000 (sociale) huur- en koopwoningen. Alle koopwoningen worden gebouwd door projectontwikkelaar Van Wanrooij. De eerste woningen zijn op 30 november 2018 opgeleverd.

Rijnvliet wordt een eetbare woonbuurt. Waar het maar kan, komen eetbare planten. De nieuwe bewoners in Rijnvliet wordt ook gevraagd om eetbare planten in hun eigen tuin te planten. Zo krijgt Rijnvliet echt een eigen identiteit. Het water uit de omgeving verdeelt Rijnvliet in 4 kleinschalige buurtjes. De buurt krijgt een wisselende architectuur met voornamelijk laagbouw en 2-onder-1-kapwoningen. Veel woningen liggen direct aan het groen en het water.

Ligging en bereikbaarheid
Rijnvliet heeft een directe aansluiting op de A2 en A12 en een snelle busverbinding met het oude centrum van Utrecht. De buurt grenst aan de noordkant aan de Rijksstraatweg en het landgoed Park Voorn met hun monumentale panden

Langerak

Langerak is een Vinex-locatie in Utrecht en maakt deel uit van de wijk Leidsche Rijn.

De eerste huizen van Langerak werden in 1999 opgeleverd, en daarmee is het de eerste buurt van Leidsche Rijn. Langerak biedt aan ± 4.440 mensen huisvesting. De buurt is gebouwd in de polder Langerak, en heeft daaraan ook zijn naam ontleend. Alle straatnamen zijn daarom genoemd zijn naar een rak, enkele voorbeelden:

  • Grietmansraklaan
  • Akkrumerraklaan
  • Klifrakplantsoen
  • Kreekraklaan
  • Monnikkeraklaan

Langerak ligt tussen de Groenedijk en de Zandweg, de hoofdweg is de Langerakbaan.

In Langerak zijn 2 scholen gevestigd, PCBS De Boomgaard en de KBS De Achtbaan. Beide scholen zitten in het ‘Cluster Voorn’, dat gevestigd is in het Klein Archeologiepark. In dit park zijn tevens een basketbalveld, een bouwspeeltuin en een kunstgrasveld aangelegd.

Bus 4 rijdt over de Langerakbaan iedere 15 tot 18 minuten van Voordorp via station Utrecht Centraal naar station Utrecht Terwijde en v.v.