Utrecht Rivierenwijk

Wonen in Utrecht Rivierenwijk

NVM aankoop | verkoop | taxatie | makelaar Utrecht Rivierenwijk
Met 25 ervaring als makelaar in Utrecht ken ik de stad als geen ander en ben ik je graag van dienst bij aankoop en/of verkoop of taxatie in de wijken:

Rivierenwijk:
De Rivierenwijk is een buurt in de wijk Zuidwest en wordt begrensd door de Balijelaan, Vondellaan, Vaartsche Rijn en het Merwedekanaal. De buurt ligt direct naast de Dichterswijk, en over de kanalen heen grenst het aan Kanaleneiland/Transwijk, Tolsteeg en Hoograven.

Eind 19e eeuw was er alleen bebouwing langs de Vaartsche Rijn in de vorm van fabrieken en arbeiderswoningen. Na afloop van de Eerste Wereldoorlog startte de planmatige aanleg van de wijk. Gemeente en woningbouwverenigingen waren de belangrijkste opdrachtgevers.

De officieuze hoofdstraat van de buurt is de Rijnlaan. De bebouwing is divers en verschilt van arbeiderswoningen tot woningen met een meer Tuindorp-achtige stijl.

Rond 1999 kreeg Rivierenwijk er drie nieuwe straten bij: de Jacob Westerbaenstraat (tussen de Vondellaan en de Croesestraat), de Pieter Bernagiestraat en de Reyer Anslostraat, beide tussen de Jacob Westerbaenstraat en de Jutfaseweg. Voorheen lagen hier de laboratoria van de Universiteit Utrecht.

Aan de noordzijde van de wijk ligt Station Utrecht Vaartsche Rijn (2016).