Utrecht Tuinwijk

Wonen in Utrecht Tuinwijk

NVM aankoop | verkoop | taxatie | makelaar Utrecht Tuinwijk
Met 25 ervaring als makelaar in Utrecht ken ik de stad als geen ander en ben ik je graag van dienst bij aankoop en/of verkoop of taxatie in de wijken:

Tuinwijk:
Tuinwijk is een buurt in de wijk ‘Noordoost’ in Utrecht. Tuinwijk ligt ten zuiden van Tuindorp.

Tuinwijk is na 1900 ontstaan. De buurt heeft een sterk wisselend karakter. In de omgeving van de rooms-katholieke Josephkerk, die net in de aangrenzende Staatsliedenbuurt ligt, is een armer deel, terwijl verderop aan de Van der Mondestraat betere middenstandhuizen zijn gebouwd.

Tuinwijk heeft een bijzonder gedeelte: ‘De Tuinwijk’. Dit is een karakteristiek in Amsterdamse school opgetrokken gedeelte. Inmiddels kreeg dit de status van rijksmonument. Dit stuk verbindt het armere deel van de Van der Mondestraat met het ‘rijkere’ deel. De Tuinwijk is vanaf 1921 gebouwd met de stenen die overbleven na de bouw van De Inktpot, het derde hoofdgebouw van de Nederlandse Spoorwegen, afgekort HGB III. In 2008 en 2009 is ‘De Tuinwijk’ geheel gerenoveerd. Naast de Tuinwijk is er veel meer volgens de Amsterdamse School gebouwd. “Het Badhuis” voorheen het Vijfde Volksbadhuis is nu restaurant Badhuis. Het transformatorhuisje in de Burmanstraat, hoek Melis Stokestraat en de De Gerardus Majella School aan de van der Mondestraat vormen enkele belangwekkende uitingen van de Amsterdamse school.

Tuinwijk wordt behalve door de Van der Mondestraat nóg tweemaal doorsneden.

Allereerst door het ‘Zwarte Water’, de voormalige vaart waarlangs in vroegere tijden turf werd aangevoerd. Ten tweede is er de Willem van Noortstraat, die via het Willem van Noortplein overloopt in de Pieter Nieuwlandstraat.

Tuinwijk is een relatief groene buurt. Het Willem van Noortplein heeft een groen hart. Ook is er het Majoor Bosshardt-plantsoen met de bibliotheek, het grote Griftpark en het kleine ’t Lommer verscholen achter de Floris Heermalestraat.