Utrecht Pijlsweerd

Wonen in Utrecht Pijlsweerd

NVM aankoop | verkoop | taxatie | makelaar Utrecht Pijlsweerd
Met 25 ervaring als makelaar in Utrecht ken ik de stad als geen ander en ben ik je graag van dienst bij aankoop en/of verkoop of taxatie in de wijken:

Pijlsweerd:
Pijlsweerd is een subwijk in de wijk Utrecht-Noordwest en bestaat uit de buurten 1e Daalsebuurt, Pijlsweerd-Noord en Pijlsweerd-Zuid.

De buurt ligt tussen de spoorlijn Utrecht Centraal – Station Utrecht Overvecht, de Vecht, de Weerdsingel Westzijde en de Daalsetunnel. Pijlsweerd bestaat vooral uit kleine, vooroorlogse corporatiewoningen dicht bij oude herenhuizen. Langs de Vecht ligt een bedrijventerrein. De buurt Pijlsweerd is gebouwd op het terrein waar ooit het klooster Bethlehem lag. Pijlsweerd was van oudsher een gebied met veel hoveniers en kwekers. Straatnamen als Hoveniersstraat en Warmoesstraat herinneren daar nog aan. In de twintigste eeuw kreeg Pijlsweerd stedelijke bebouwing. De hoveniers vertrokken. Sinds 1863 werd het gebied doorsneden door de spoorlijn Utrecht-Zwolle, waardoor er overwegen moesten worden aangelegd. Bij de verhoging van de spoorbaan in 1938 verdwenen de overwegen en waren de twee delen van Pijlsweerd van elkaar gescheiden.

Tussen 1681 en 1816 bevond zich aan de Vecht de buitenplaats en zijdespinnerij Zijdebalen, die internationale bekendheid genoot. Het Zijdebalengebied is inmiddels opnieuw ingericht en er zijn 500 woningen gerealiseerd.