Utrecht Lombok

Wonen in Utrecht Lombok

NVM aankoop | verkoop | taxatie | makelaar Utrecht Lombok
Met 25 ervaring als makelaar in Utrecht ken ik de stad als geen ander en ben ik je graag van dienst bij aankoop en/of verkoop of taxatie in de wijken:

Lombok:
Lombok bestaat uit twee buurten, Lombok-Oost en Lombok-West, begrensd door de J.P. Coenstraat.

Lombok is eind 19e eeuw – begin 20e eeuw aangelegd ten westen van het centrum, langs de Leidse Rijn. Centraal door de wijk loopt de Kanaalstraat. De straatnamen en de naam zelf van de subwijk relateren aan eilanden, gebieden en VOC-lieden in de voormalige kolonie Nederlands-Indië. Lombok grenst aan het stationsgebied van Utrecht.

Vanaf 1886 werd gebouwd aan de woonwijk. De hoofdstraten waren bestemd voor het kantoorpersoneel, de fabrieksarbeiders werden gehuisvest in de tussenliggende straten. De eerste woningen zijn om de industrie en enkele boomgaarden heen gebouwd. De meeste industriële en agrarische bebouwing, zoals de watertoren aan de Riouwstraat en molen de Bijgeval, zijn sindsdien gesloopt. Alleen De Ster, een houtzaagmolen uit 1739 staat er nog/weer.

Lombok staat bekend als een multiculturele wijk, met name vanwege de vele multiculturele winkels. De demografische samenstelling van de wijk is het afgelopen decennium flink veranderd. De wijk is voor de jonge stedeling in trek vanwege de karakteristieke straatjes en strategische ligging nabij het centrum. In navolging daarvan hebben diverse cafés en restaurantjes zich in en om de wijk gevestigd.