Zeist
Wonen in Zeist
Met 25 ervaring als makelaar in en om Utrecht ken ik de omgeving als geen ander en ben ik je graag van dienst bij aankoop en/of verkoop of taxatie in Zeist in de wijken: Carre, Centrum, Lyceumkwartier, Het Slot en omgeving, Patijnpark, Dijnselburg en Verzetswijk, Staatsliedenkwartier, Mooi Zeist, Sanatorium en omgeving, Vollenhove, Utrechtseweg, Griffensteijn en Kersbergen, Nijenheim, Crosestein, Vogelwijk, Brugakker en De Clomp, Couwenhove, Blikkersburg en omgeving, Wiedegebied, Hoge Dennen en Kerckebosch.
Zeist ligt in het bosrijke gebied van de Utrechtse Heuvelrug en heeft daardoor buiten de woonkernen een overwegend ‘groen’ karakter.
Naast de hoofdplaats Zeist telt de gemeente vier dorpen: Austerlitz, Bosch en Duin, Den Dolder en Huis ter Heide. Vanwege het kasteel Slot Zeist wordt Zeist wel Slotstad genoemd. De ontwikkeling van Zeist werd ingrijpend beïnvloed door de bouw van Slot Zeist (1677-1686). In 1746 werd Slot Zeist aangekocht door de hernhutters en zij lieten voor het slot een Broeder- en Zusterplein aanleggen.
In de 19e eeuw werd Zeist een geliefde woonplaats voor de rijken en werden er talloze buitenplaatsen aangelegd, zoals Sparrenheuvel, Lenteleven, Ma Retraite en Molenbosch. In de 20e eeuw werden sommige hiervan ten behoeve van woningbouw gesloopt of verkaveld. Tegelijk kwamen er nieuwe “moderne” gebouwen bij. Getuige bijvoorbeeld het gebouw van de PUEM, gebouwd in 1931 in de stijl van de Amsterdamse School, alsook De Nieuwe Muziekschool van de hand van Gerrit Rietveld gebouwd in 1932; beide gelegen aan de Utrechtseweg.
Zeist is opgedeeld in 5 wijken:
Zeist-Oost:
Austerlitz heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. De geschiedenis van Austerlitz gaat terug tot 1804. Toen een generaal van Napoleon bij Austerlitz een kamp opzette voor zijn troepen. Er kwamen handelaren om te handelen met soldaten. Uiteindelijk gingen de soldaten weer weg, maar de handelaren bleven. De handelaren bleven en stichtten een nederzetting waarop steeds meer burgers afkwamen. Zo werd Austerlitz geboren.
Austerlitz is een dorp met ongeveer 1500 inwoners, gelegen in een mooie groene omgeving. Het dorp bevindt zich 6 kilometer ten oosten van Zeist.
De Pyramide van Austerlitz is een bekend monument. Hier zit een verhaal achter dat nauw verbonden is met de geschiedenis van Austerlitz. Generaal Marmont wilde niet dat zijn soldaten zich gingen vervelen, dus liet hij ze een monument bouwen. Het monument was geïnspireerd op de piramide van Gizeh in Egypte; die had de generaal gezien tijdens de veldtocht van Napoleon in Egypte. De pyramide van Austerlitz was na 27 dagen voltooid en is 36 meter hoog. Hoewel het de ‘Pyramide van Austerlitz’ heet, staat het bouwwerk op grondgebied van Woudenberg.
Zeist-Noord:
De wijk Zeist-Noord bestaat uit de buurten: Componistenbuurt, Dichtersbuurt, Dijnselburg, Indische buurt, Patijnpark, Staatsliedenkwartier, Utrechtseweg, Verzetswijk en Vollenhove.
Zeist-West:
De wijk Zeist-West bestaat uit de buurten: Blikkenburg en omgeving, Brugakker, Couwenhoven, Crosestein, De Clomp, Griffensteijn, Kersbergen, Nijenheim, Vogelwijk en het Weidegebied.
Zeist-Centrum:
De wijk Zeist-Centrum bestaat uit de buurten: Carré, Centrumschil Zuid, Centrumschil Noord (Valkenbosch), Lyceumkwartier, en Slot en omstreken.
Den Dolder en omgeving: Bosch en Duin
In 1653 werd de Amersfoortseweg aangelegd. Dit was ongeveer 250 jaar voor het ontstaan van Bosch en Duin. Langs de weg was een prachtig natuurgebied ontstaan bestaande uit bos en heide met stuifzand. Een ideaal gebied om je rustige vakantiehuis te laten bouwen, weg van de dagelijkse drukte. Enkele heren zagen hier brood in en kochten het gebied voor een bedrag wat in de huidige tijd ongeveer 1 miljoen euro zou zijn. Ze bouwden vervolgens wegen en villa’s. In de eerste jaren werden deze villa’s vooral in de zomer bewoond. Later kwamen mensen permanent in deze villa’s wonen. Nog steeds staan er vooral veel villa’s in Bosch en Duin.
Bosch en Duin is nog steeds een mooie, rustige en groene buurtschap. Er wonen ongeveer 2500 mensen. Bosch en Duin is vergroeid met Huis ter Heide, ook een buurtschap.
Den Dolder
‘Dolder’ betekent laagte, dus Den Dolder betekent ‘de laagte’. Deze naam werd voor het eerst genoemd in het jaar 1239. Maar de oude plaats is niet het huidige Den Dolder. In de dertiende eeuw was Den Dolder een plaats in een veengebied iets noordelijker. Het huidige Den Dolder ligt dus op een andere plek.
Den Dolder is een klein, rustig dorp met ongeveer 3800 inwoners. Het ligt in de bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug en staat bekend om het relatief hoge aantal psychiatrische instellingen. De Willem Arntz Hoeve is een van die instellingen. Het dorp heeft een treinstation genaamd ‘Den Dolder’, wat ligt aan de lijn Utrecht-Amersfoort.
Huis ter Heide
Vroeger was de plek waar nu Huis ter Heide zich bevindt een uitgestrekt heidegebied met stuifduinen. In 1652 werd de Amersfoortseweg gebouwd, een belangrijke weg die zorgde voor een verbinding tussen Utrecht en Amersfoort. Nog in diezelfde eeuw werd in het gebied een herberg gebouwd. De herberg kreeg de naam ‘‘t Huys ter Heyden’’. Daarna kwamen er wat huizen bij. Het kleine dorp werd vernoemd naar deze herberg en begon te groeien.
Inmiddels is Huis ter Heide vastgegroeid aan Bosch en Duin. Huis ter Heide heeft ongeveer 1400 inwoners. Het is een kleine, gemoedelijke buurtschap met veel groen.